Hur mycket muskler kan man lägga på sig under ett års träning?

2012-10-08 | Allmänt

Många av de mail jag får innefattar frågeställningen över hur mycket muskler man kan lägga på sig under ett års styrketräning och den frågan har inget enkelt svar.

Det finns väldigt lite studier på just detta ämne och det är även väldigt svårt att göra korrekta mätningar då befintlig muskelmassa, erfarenhtet av styrketräning, kön, ålder med mera spelar in. Dessutom har vi den stora boven doping som inte får förbises vilket försvårar i det enskilda fallet oerhört mycket på flera plan. Framförallt har dopingen gett en helt felaktig bild av vad som är möjligt att bygga naturligt varvid många nybörjare får alldeles för höga förväntningar på sin träning när de hör om vänner eller bläddrar i tidningar där de ser bilder och läser artiklar om folk som lagt på sig 10kg rena muskler på bara några månader.

Att lägga på sig 10kg rena muskler på några månader är i teorin möjligt om man använder otillåtna preparat och sköter sin träning&kost men det är omöjligt att lägga på sig detta, ja det är till och med omöjligt att lägga på sig ens hälften om man inte dopar sig.

Tyvärr så läser många nybörjare och tar till sig av denna felaktiga info som finns på internet och på träningsbloggar. De ser de folk som lägger på sig 5, 10 ja till och med 15kg muskler under en kort period och ofta länkas det till något lagligt kosttillskott som ska kunna ge denna ökning men det är fysiologiskt omöjligt att det skett utan doping.

När jag studerade på Scandinavian academy of fitness education hade vi en lärare som gick igenom att det inte helt var kartlagt vart den absoluta övre gränsen för muskeltillväxt med styrketräning går någonstans då det som jag gick igenom tidigare påverkas av så många olika faktorer.

Han lade dock fram med studier som kommit fram till att en människa maximalt kan lägga på sig 6 gram torr muskelmassa (20 gram med vattnet) per dag om han gör det utan otillåtna preparat. Detta gällde en genomsnittmänniska. Det finns säkert personer med extrema gener som kanske kan lägga på sig 10gram men ingen har så bra gener att de kan lägga på sig några kilo muskler i veckan hur gärna en del försöker påstå det.

Denna siffra tycker jag stämmer väl överens med siffran 2kg muskelmassa per år (7kg med vattnet) som ofta används bland fackfolk och den är även helt enhetlig med vad jag själv uppnått och vad insatta läkare, sjukgymnaster och forskare jag talat med påstår.

Detta förutsätter dock att man sköter sin träning, kost, återhämtning och träningsplanering till 100%. Det är även denna siffra jag själv använder när jag svarar på frågor om hur mycket muskelmassa man kan lägga på sig per år om man inte använder otillåtna preparat och sköter sin träning, kost, återhämtning och träningsplanering till 100%. Tyvärr finner jag inte denna studie som läraren byggde detta påstående på och när jag bläddrar i alla mina böcker finner jag inte heller denna siffra så jag kan tyvärr inte garantera denna siffra utifrån forskningen men utifrån egen praktiskt erfarenhet och vad jag kommit fram till när jag diskuterat med olika kollegor så ska denna siffra vara korrekt.

Vad man iallafall kan dra för slutsatser är att det tar väldigt lång tid att bli grov och muskulös men att de går och det går att bli det helt utan otillåtna preparat. Du kanske inte ser ut som Arnold när du är 18-20år men ser du till att sköta din träning, kost, återhämtning och träningsplanering till 100% år efter år efter år kommer du efter några års träning lagt på dig en jäkla massa muskler helt naturligt och utan att ha använt några otillåtna preparat alls och det mina vänner är en härlig känsla. Ge det bara tid så kommer resultaten att komma och det kommer göra det år efter år efter år. Ha inte så jäkla bråttom är mitt tips.

Ser ni en person som tränat stenhårt helt sitt liv ska ni inte vara alltför snabba med att döma ut honom för doping utan räkna lite på det istället. Om han lagt på sig runt 2kg muskler varje år och tränat kanske seriöst i 15år så har han helt naturligt kunnat lagt på sig cirka 30kg muskler om utvecklingen varit likadan år efter år efter år vilket den teoretiskt kan vara om man har bra gener och verkligen satsat på träningen till 100%. Man kan iofs aldrig veta om denna person dopat sig eller inte då han kanske var ren första 5år men sen tröttnade på att stå still och då började använda otillåtna preparat men jag tycker ändå inte att man ska misstänka alla som tränat länge och har en bra muskelmassa för med rätt träning, bra kost och en vilja av stål kan alla lägga på sig muskler helt naturligt.

Jag har flera goda vänner som jag är helt övertygad om inte har använt doping men som tränar som djur och tar sin träning på absolut största allvar. De sköter kosten till 100%, sover ordentnligt, tränar stenhårt året runt och har gjort det så länge jag kännt dem och då kommer också resultaten utan att de behövt använda någon doping.

De är lite synd att de precis som jag misstänks för doping pågrund av deras fysik men om personerna som påstår detta hade sett deras jämna utveckling genom åren där de lagt på sig lite muskler år efter år efter år och hur de slitit på gymmet skulle de nog ta tillbaka sitt påstående. De går att bygga muskler rent och det är bland annat jag ett bra bevis på.

Jag själv startade min karriär som en spinkig 75kgs grabb och nu 11år år senare har jag lyckats lägga på mig cirka 2kg muskler varje träningsår så att jag idag ligger runt 90-95kg beroende på säsong. Första åren la jag nog på mig uppåt 5kg varje år men då var som sagt det berömda vattnet inräknat så det är svårt att säga exakt hur mycket jag lagt på mig varje år men de jag vet är att jag gått upp från 75kg till 95kg utan att ha ens nuddat något anabolt hormon eller liknande muskelbyggande substans. Det blir svårare och svårare att lägga på sig muskler ju mer muskler man har och man får slita hårdare för varje gram man lägger på sig men jag har aldrig övervägt att börja använda otillåtna preparat för att komma vidare med min träning.

Jag vill fortsätta bygga upp min kropp på naturlig väg och se hur stor och vältränade jag kan bli.

VÅGA VÄGRA DOPING!

 

21 thoughts on “Hur mycket muskler kan man lägga på sig under ett års träning?

 1. Anonym skriver:

  Du talar alldeles för mycket om doping.
  Att träna är väldigt bra, man behöver inte bli påmind om att folk dopar sig. Låt dem sköta sitt, man kan kalla det för ’fusk’ men de tävlar knappast med någon, jag beundrar folk som tar AAS och faktiskt lyckas och lägger sitt allt på träning.

 2. Johan skriver:

  Tja, bra inlägg!
  En grej jag undrar över är hur hockeyspelare kan lägga på sig så mycket muskler på kort tid, Klas Dahlbeck i LHC gick upp 5 kg (muskler) under försäsongen för något år sedan, bl.a. genom att äta mycket ägg…

  Även många unga hockeyspelare är väldigt starka, vältränade och väger mycket. En 17årig hockeyspelare har liksom muskler som en vuxen man… De måste ha riktigt bra styrkeprogram!

 3. Alexa skriver:

  Mycket bra läsning! Stort tack:-) Men det ”roliga” (eller tragiska?) är ju när Body för några nummer sedan presenterade en artikel om en snubbe som lagt på sig ett kg per månad i muskelmassa. Kan tänka mig en del som blev mycket frustrerade av att inte få exakt samma resultat:-)
  Håller med dig fullt ut! Skulle vara mycket bättre om alla vägrade doping och en massa skit i kroppen.

 4. Martin skriver:

  Tja,

  Bra skrivet och väldigt intressant. Jag har en fundering gällande ditt inlägg om muskelmassa och vätskan.

  Årligen kan man lägga på dig 2 kg ren muskelmassa och 7 kg med vattnet.

  Min fundering/fråga: Vad innebär ”vattnet”? Vad menas med det? Och vad har det med muskelmassan att göra? Förklara gärna 🙂

  Keep up the good work!

 5. Alle skriver:

  Älskar din blogg, Mycket grymma inlägg.. Ja det kan låta rimligt att man lägger på sig 2kg muskler per år men finns inga direkta studier på det eftersom det även finns personer som lagt på sig mer?
  http://traningslara.se/muskeltillvaxt-hur-snabbt-det-gar-och-finns-det-nagon-ovre-grans/
  Detta låter rimligt? Tror dom tar sina saker från forskning vad tycker du om det som står där ? 🙂

 6. Alle skriver:

  Fick bara en känsla av att du dumförklarade teorin lite vet inte varför! 🙂 Men alla är vi olika! Hur lång tid bulkade du innan du kom upp i 117kg?

 7. Tess skriver:

  Hej,

  Väldigt bra skrivet och väldigt intressant läsning!

 8. Blir alltid lika glad och nästintill lycklig när jag läser dina vettiga inlägg! Så himla skönt att se ett levande bevis på en kille som har en grym kropp och som inte stödjer dopingen. 🙂 Grymt!

 9. a skriver:

  Martin says:
  10/09/2012 at 16:31 Tja,

  Bra skrivet och väldigt intressant. Jag har en fundering gällande ditt inlägg om muskelmassa och vätskan.

  Årligen kan man lägga på dig 2 kg ren muskelmassa och 7 kg med vattnet.

  Min fundering/fråga: Vad innebär “vattnet”? Vad menas med det? Och vad har det med muskelmassan att göra? Förklara gärna

  Keep up the good work!

  Reply
  Axon says:
  10/09/2012 at 17:34 Det lagras när muskler bildas och detta är något man kan deffa bort sedan.

  Reply
  ______________________________________
  Hej, vill börja med att säga att jag tycker dina artiklar är väldigt givande och intressanta!
  Kan du förklara (alternativt länka, hittar inget själv) lite mer uförligt vad du menar?
  Vatten innehåller väl ingen energi, vad menar du då med att deffa bort det?
  Vattnet binder sig alltså i musklerna om jag förstått det rätt, gör man sig av med det borde man inte bara kunna dricka mer så binder det sig igen med musklerna?
  /Förvirrad läsare

 10. […] ”De är lite synd att de precis som jag misstänks för doping pågrund av deras fysik men om personerna som påstår detta hade sett deras jämna utveckling genom åren där de lagt på sig lite muskler år efter år efter år och hur de slitit på gymmet skulle de nog ta tillbaka sitt påstående. De går att bygga muskler rent och det är bland annat jag ett bra bevis på.” http://axonblogg.se/hur-mycket-muskelmassa-kan-oka-under-12-manader/ […]

 11. […] Om vi pratar en människa så kan hon med mycket målmedveten träning lägga på sig hela 2 kg muskler på ett år (länk). […]

Lämna ett svar