Allt du behöver veta om morgonpromenader

2020-08-24 | Allmänt

PWs, promenader och framförallt morgonpromenader har blivit så otroligt populära i dagens samhälle och många frågar sig om det är en fluga eller om det faktiskt är så bra som man vill tro? Jag kommer i denna artikel att redogöra för varför jag älskar morgonpromenader, men även tala om hur pass ineffektiv de är sett till hur mycket tid de kräver. Rent krasst så förbränner 60 minuters promenad i normalt tempo endast cirka 300 kcal. Tar man på sig sådana där coola powerwalkkläder och går i det klassiska hysteriska powerwalkstempot (gärna med stavar & pannlampa) samtidigt pratandes i en mobiltelefon (självklart på högtalare) kanske man kommer upp i 350-400 kcal, men inte mer.

Jämför man denna minimala energiförbrukning med till exempel att springa, cykla eller köra roddmaskin i 60 min vilket kan ge en förbrukning om hela 1000-1300 kcal. Tar vi det ännu ett steg längre och börjar räkna lite på det blir det ännu roligare. Vi tar en kvinna på 70 kg med en fettprocent på 30% (30% kanske låter högt men det är en rätt normal siffra i dagens samhälle). Hon har alltså 21 kg fett på sin kropp. Varje kilo lagrat kroppsfett innehåller 7000 kcal. Ni som är pålästa undrar nu kanske varför de inte innehåller 9000 kcal då varje gram fett innehåller 9 kcal och då borde 1000 gram fett innehålla 9000 kcal men de går åt cirka 2000 kcal att lagra in 1000 gram kroppsfett under huden och kvar blir då 7000 kcal per kilo kroppsfett.

6a0120a95a88d5970b017d3ff567e9970c-500wi

Tar man dessa 21 kg fett och multiplicerar med 7000 kcal får man fram att denna kvinna har 147.000 kcal i lagrad energi i sitt underhudsfett. Antar vi att hennes basalmetabolism är normal kommer hon att överleva i drygt 4 månader utan mat så länge hon får i sig vatten, mineraler och vitaminer, men förmodligen ännu längre. Detta underhudsfettslager har vi alla människor, en del har mindre än 30% och andra har mer än 30% men syftet är ändå detsamma – isolera oss mot kyla, skydda organen mot stötar och hjälpa oss vid svält och tider utan mat, eller så var iallafall tanken från början när våra kroppar skapades, alltså tiden innan det fanns ett 7/11 i varje gathörn där man kan fylla på sitt underhudsfettsförråd ytterligare dygnet runt, året om.

För att illustrera lite hur svårt det är att enbart använda promenader för att förbränna energi och då framförallt den energi de flesta vill förbränna med sina promenader – underhudsfettet kan vi ta detta räkneexempel. Kvinnan ovan som hade 21 kg underhudsfett, alltså 147.000 kcal tar en promenad varje dag. Denna promenad förbränner 300 kcal. Om hon inte skulle äta något och gå i ett normalt tempo om 5 km/h i timmen (alltså det tempot som förbrukar cirka 300 kcal i timmen) så skulle hon, förutsatt att hon går dygnet runt bli av med sin hela fettmassa genom att promenera nästan 3 veckor i sträck.

Nu äter förmodligen denna kvinna något varje dag vilket gör att kroppen även kommer använda den energin vilket gör att detta räkneexempel ovan är långt ifrån sanningen och får jag gissa så skulle hon nog behöva gå cirka 8 veckor i sträck för att förlora allt sitt kroppsfett. Nu klarar nog ingen människa att gå så länge i sträck utan varken mat eller sömn men ni förstår nog min poäng ändå.

burn_fat

Det enda jag ville med texten ovan var egentligen att illustrera hur enormt mycket fett vår kropp är kapabel till att lagra och hur svårt det är att bli av med den om man bara förlitar sig till promenader. Promenader är extremt kostnadseffektivt, förmodligen det mest kostnadseffektivaste sättet för vår kropp att förflytta sig från punkt a till punkt b av alla möjliga sätt som finns. Kanske om man tar på sig en flytväst och flyter längs med en ström i en kanal kan vara aningen mer kostnadseffektivt för kroppen att förflytta sig på men jag tror tyvärr inte det då vattnet förmodligen kommer vara så pass kallt att kroppen kommer öka sin förbrukning av lagrad energi för att hålla värmen uppe och därmed ökas kaloriförbrukningen.

Nu är det som tur va väldigt få människor som uteslutande förlitar sig till promenader vid viktnedgång. De allra flesta kombinerar promenaderna med styrketräning, konditionsträning, bättre kost, mer sömn och så vidare och då är promenaden ett fantastiskt komplement till en viktnedgång och något jag verkligen rekommendera. Förutom att du förbränner kroppsfett så får du även frisk luft och en chans att rensa tankarna. Det blir en fristund där du kan fokusera på din resa och din målbild.

Jag vet att många fortfarande (tyvärr) tror att det skulle vara någon skillnad att gå på morgonen jämfört med kvällen och det är beklagligt att denna myt fortfarande lever kvar 2020. Som jag förklarat tidigare förbränner en promenad cirka 300 kcal – thats it. Om du går på morgonen kommer din kropp förbränna 300 kcal. Om du går på lunchen kommer din kropp förbränna 300 kcal och väljer du hellre att gå på kvällen så kommer kroppen fortfarande att förbränna cirka 300 kcal på 60 minuters promenad. Självklart kommer substratanvändningen att skilja beroende på när på dygnet du promenerar men detta spelar ingen roll i slutändan. Det går inte att försöka lura kroppen utan använder du mer fett som energikälla vilket du gör under t.ex en morgonpromenad där du går utan mat i magen kommer kroppen kompensera detta genom att minska på fettförbränningen senare under dagen och tvärtom om du skulle gått din promenad på eftermiddagen med mat i magen.

Vissa av mina kunder jag hjälper varken hinner eller har intresse av att gå på promenad. Inga problem säger jag du kommer få samma fantastiska resultat ändå som jag får med mina kunder, det är bara att vi tar bort motsvarande kalorimängd i ditt kostschema – alltså 300 kcal. Det blir exakt samma sak. Nu vill dock de flesta kunna äta sig mätta och belåtna under en diet så majoriteten av mina kunder väljer att behålla dessa 300 kcal i sitt kostschema och ser då till att ta sig ut på en daglig promenad istället.

Nu är det självklart inte så enkelt som jag skrivit om i detta blogginlägg utan detta är en väldigt förenklad bild. Det är aldrig så att kroppen enbart använder fett utan det sker alltid en blandning av fett och kolhydratsförbränning i kroppen. Ni som vill läsa mer om detta rekommenderar jag er att googla RQ-kvoten (1)

Respiratoriska kvoten eller respirationsutbyteskvoten (eng. Respiratory Exchange Ratio – RER eller Respiratory Quotient -RQ), är ett mått på kvoten mellan inandat syre och utandat koldioxid, dvs. VCO2/VO2. Metabolismen av olika näringsämnen kräver olika mycket syre. Måttet används framför allt för att mäta vad som förbränns mest, fett eller kolhydrater, och mäts via utandningsluften vid fysisk ansträngning. Metabolismen av fett kräver mer syre än kolhydrater. Ren fettmetabolism har en RER-kvot på 0,7 medan ren kolhydratmetabolism har en RER-kvot på 1,0, så när kroppen förbränner lika mycket fett som kolhydrater hamnar RER-kvoten på 0,85. Vid en normal modern kost har de flesta en RER-kvot på 0,8 vid vila.

Genom att avdramatisera något blir det oftast lättare för människan att förstå dess innebörd. Att promenera är inget magiskt. Det är varken bättre eller sämre än att dra ned på motsvarande mängd kalorier i sitt kostschema. Jag personligen tycker dock att promenaden i sig ger mig så mycket mer än bara kaloriförbrukningen att jag aldrig skulle vilja ta bort den. Den är en del av min dagliga rutin och jag skulle sakna den enormt mycket om jag var tvungen att sluta med den.

Jag rekommenderar alla, oavsett mål med träningen att ta en daglig promenad, inte bara för att tappa fettvikt utan för att den kommer göra att ni mår så jäkla mycket bättre. När ni går är inte lika intressant som att ni faktiskt gör det. Håll ett lagom tempo, njut av den friska luften och gå i era arbetskläder till och från jobbet så att promenaden integreras i er vardag utan att bli till en belastning som tar onödig tid.