Ryggens positions under ett marklyft

2020-06-24 | Allmänt

Att marklyft är en av de bästa övningarna på gymmet är nog de allra flesta överens om men HUR denna ska utföras tvistar de lärda.

Jag är ingen stor förespråkare av att träna för ”strikt” då det kommer leda till att man inte kan hantera särskilt stora vikter men att däremot börja offra teknik/-form för att hantera mer vikt är ingen bra ide

Alla är vi överens om att de krävs mycket vikt för att bygga mycket muskler. Däremot verkar väldigt få förstå att man kan lyfta extremt tunga vikter med en korrekt teknik utan särskilt stor skaderisk. Samtidigt som man kan lyfta väldigt lätt med jämförelsevis större skaderisk.

Under moderata vikter ska ryggen alltid hållas i sin normala kurvatur (som vi ser ut ) alltså med lätt svank. Under tunga lyft ska du ha något mindre svank än normalt – så kallad lifting mode. Med detta menas att ländryggens kurvatur (svank) rätas ut något för att jämna ut trycket på diskarna. Detta sker primärt genom att aktivera bukmuskulaturen och skapa ett buktryck så ökar det intrathekala trycket och tippar bäckenet bakåt.

Under axial belastning och samtidig svank komprimerar du facettlederna i ryggraden vilket kan ger ett ökat tryck på lederna och även kan skada kotbågen (arcus vertebralis).

En bild som visar flaska

Automatiskt genererad beskrivning

En kota i ryggraden tål cirka en belastning på 600kg (6000N) och en disk cirka 800kg (8000N). Alltså torde skelettet ge vika före disken. Detta förutsatt att belasningen fördelas jämnt över disken – vilket den gör med rätt teknik.

Det är enormt sällan (eller jag har faktiskt aldrig hört det) folk får frakturer på kotor av marklyft men däremot väldigt ofta ryggsmärtor till följd av diskproblematik.

Jag kommer i kommande artiklar beskriva och filma hur man utför ett marklyft med minsta möjliga skaderisk och maximala viktökningar men redan här får ni några bilder på rätt och fel ryggposition under marklyft.

Ta hand om er rygg. Träna tungt – men med korrekt teknik.

Leg. Naprapat Martin ”Axon” Löwgren