Min syn på axelträning

Välkommen till en ny del min nya artikelserie ” confronto operatori opzioni binarie min syn på” som denna gång handlar om Axelträning!

I denna artikel kommer jag utan någon direkt vetenskaplig förankring gå igenom hur jag ser på styrketräning av axelmuskeln.

Det kommer alltså röra sig om mina egna åsikter, teorier och erfarenheter och jag kan inte nog poängtera att det som skrivs inte är någon absolut sanning utan endast min syn, mina teorier och mina erfarenheter.

Let´s go!

Axelmuskulaturen tillsammans med ryggmuskulaturen utgör grunden för överkroppens visuella utseende. Detta kompletteras med bröst, mage och armar men utan axlar och rygg blir helhetsintrycket väldigt intetsägande.Som med så mycket annat i kroppen spelar genetiken en väldigt stor roll och axelbredden är inget undantag. Alla kan förbättra styrkan och volymen i m. deltoideus (axelmuskeln) och därmed påverka det visuella intrycket av ”axelbredd” men det som i grund och botten styr längden mellan de två axellederna är hur långa nyckelnben (claviculae) man har samt hur skuldergördeln är uppbyggd och detta kan man inte påverka genom styrketräning.


Saknar man dessa fördelaktiga anatomiska/skeletala (genetiska) förutsättningar som ett långt nyckelben ger (jag gör det till exempel) får man istället styrketräna sin axelmuskulatur och därmed indirekt öka axelbredden muskulärt. Detta är vad jag och majoriteten gjort inklusive de som har långa nyckelben då ett långt nyckelben i sig inte ensamt avgör axelbredden utan det viktigaste är fortfarande muskulaturen.Rent anatomiskt ingår alla axelmuskelns fibrer i själva axelmuskeln (främre, mellersta och bakre) men jag föredrar att göra en funktionell uppdelning likt denna.

http://www.contributimprese.it/?niuisa=opzioni-binarie-iqu&840=62 Främre delen har i stort sett identiska funktioner med övre fibrerna utav stora bröstmuskeln och samverkar dessutom med övriga fibrer utav densamma under alla former av pressövningar. Jag brukar säga att främre delen är en förlängning av de övre fibrerna av bröstmuskeln och tittar neuroligiskt ser man även att den delar nervimpulser från just de övre fibrerna av bröstmuskeln. Allt detta gör att dessa fibrer egentligen inte behöver tränas separat. Med behöver menar jag att de ändå kommer aktiverar genom alla former av bröstpressar och få tillräcklig stimulans för tillväxt från bröstträningen men det betyder inte att jag inte tycker man kan/ska specialträna den främre delen av axelmuskeln vilket man kan och det väldigt effektivt genom några övningar jag kommer gå igenom senare i artikeln.

Slutsats: Främre delen av axelmuskeln är funktionsmässigt en del utav bröstmuskeln och kan därmed tränas tillsammans med denna för att spara tid och energi.

http://fhlchristianministries.org/?encycloped=Make-money-fast-ireland-from-home&9d7=6f Mellersta delen är egentligen den enda delen av axelmuskeln man behöver specialträna då denna inte delar funktion med någon annan stor muskelgrupp som påverkan axelleden (främre delen – bröst, bakre delen – rygg). Denna funktion kallas abduktion och betyder på svenska att armen lyfts ut från sidan (ut från kroppen). Den mellersta delen delar denna funktion med främre och bakre delarna men är fortfarande den dominantaste delen av axelmuskeln i denna rörelse och därför finns det ett stort värde i att specialträna dessa fibrer separat och hur detta bäst görs enligt mig gås igenom senare i artikeln.

Slutsats: Den mellersta delen är egentligen den enda unika delen av axelmuskeln.

 

iqoption login
Bakre delen
 är motsatsen till främre delen. De är faktiskt antagonister (motverkar varandras rörelser över leden) avseende majoriteten av funktionerna. Den enda funktion den deler med främre delen är den samma rörelsen som främre delen delar med mellersta delen – abduktion (lyft åt sidan). I övrigt gäller samma tänk här som för den främre delen fast denna är en del av den ytliga ryggmuskulaturen och den kommer att aktiveras av alla former av roddövningar (och till viss del även att chinsövningar beroende på vilken lutning överkroppen har. Ju mer bakåt du lutar dig och ju högre upp på bröstkorgen draget sker, ju större inkoppling utav de bakre fibrerna). men de kommer även de ytliga ryggmusklerna m. latissimus dorsi och m. teres major och för väldigt många är dessa så mycket starkare än bakre delen av axelmuskeln vilket leder till problem.

Det är nästan regel än undantag att man ser släpande bakre fibrer hos majoriteten av de som styrketränar. Detta är även vanligt hos tävlande individer men då är oftast andra muskler så vältränade att man glömmer bort att leta eller bry sig om de har släpande bakre deltoideus. I grund och botten är grundproblemet inte att folk inte tränar bakre delen utan att man använder för mycket vikt när dessa fibrer ska tränas. Körs till exempel omvända hantelflyes med för mycket vikt kommer m. latissimus dorsi och m. teres major att ta över momentet och övningen mer bli till en rodd rörelse (vilket inte är fel om man redan har bra bakre fibrer men har man släpande bakre fibrer kommer de ytliga ryggmusklerna öka sin volym och inte lämna någon nämnvärd stimulering till de bakre fibrerna av axelmuskeln)

Bakre fibrerna av deltoideus är som mest aktiva när en horisontalabduktion utförs. På svenska betyder det att muskeln aktiveras som mest när armen förs rakt bakåt i horisontalplanet. Den är även väldigt aktiv under en extentionsrörelse (ren rörelse bakåt) men där är även andra muskler som till exempel m. latissimus dorsi och m. teres major enormt starka och då gärna tar över arbetet.

Har man inte släpande bakre delta räcker det med alla former av ryggövningar men har man det kommer jag senare i artikeln gå igenom hur man får kontakt med dessa och får dem att växa.

Slutsats: Har man inte släpande bakre fibrer räcker det med vanlig hederlig ryggträning för att bibehålla styrkan och volymen på de bakre fibrerna men släpar dessa bör dessa specialtränas.

follow site STYRKETRÄNING AV AXELMUSKELN
Ja nu när jag gått igenom mitt sätt att se på denna fina muskel tänkte jag gå igenom hur man bäst styrketränar den. Jag vill dock börja med att påminna om att är det någon led en styrketränande individ kommer få problem med så är det just axelleden och vilka övningar det gäller samt varför det är så kan ni läsa om i min artikelserie ”håll dig skadefri på gymmet”  här på bloggen.
Om vi släpper det faktum att den främre delen kan tränas med bröst och den bakre delen med ryggen och istället går igenom hur dessa bäst tränas separat kommer vi till insikten att det i grund och botten handlar om diverse axelpressar, lyft åt och sidan och höga roddliknande rörelser. Pressar kommer även aktivera den mellersta delen men den främre delen är fortfarande agonisten som bidrar mest till rörelsen. Lyft åt sidan kommer aktivera alla de tre delarna men den mellersta delen är fortfarande agonisten som bidrar mest till rörelsen. Under övningar för den bakre delen kommer dock ingen annan del av axelmuskeln att vara aktiv då det endast är den bakre delen som kan utföra rörelserna extention och horisontalabduktion.Jag kommer nu gå igenom utförandet på mina tre favoritövningar för axelmuskeln. En övning för varje del. Instruktionerna som ges går dock även att överföra till liknande övningar som utförs med skivstång, hantel, kabel, rep med mera och är det någon övning eller annat ni vill diskutera/kommentera så gör det genom att lämna en kommentar.
http://mysarlogs.com/go34fs/

kaskinen pekka chameleon casanova lama dari biasanya. Tunggu saja sampai masuk tampilan SAMSUNG Galaxy Selamat…

 • fred skriver:

  Tjena! Har en fundering angående din axelpress, fungerar sittandes axelpress med två hantlar (en per sida) lika bra? Bra inlägg martin!

 • victor skriver:

  väldigt bra skrivet!
  Ska iväg och träna rygg nu och ska lägga på baksida axel på ryggpassen så passade perfekt!

 • Erik N skriver:

  Tjena Martin.

  Lite komiskt att killen i bakgrunden på mitten-bilden tar sig för axeln… ser nästan ut att ha ont. Förövrigt bra form och jag önskar dig all lycka på tävlingen!

  //Erik N (som tidigare mailat dig)

 • Martin skriver:

  Bra inlägg Axon.! Vad kan det vara som ”knäpper” i axeln under pressar tror du? det gör inte ont, men ibland lite obehagligt… Lycka till i fortsättningen med dieten och tävlingen..
  Go get them!

 • Anton skriver:

  Hur ser ditt träningsupplägg ut nu för chins och dips?

 • Felix skriver:

  Trevligt och bra inlägg!

  Som du nämner så är det många som får problem med sina axlar. Hur ofta anser du att man kan genomföra pressövningar som aktiverar de främre fibrerna utan att få ”problem”?

 • Peter skriver:

  Vårat gym har inte dom ställbara cable i höjd, har du några andra tips för baksida axlar? mycket nyttigt inlägg

 • Oscar skriver:

  Uppskattar verkligen dessa Inlägg med utförliga beskrivningar och tillhörande video1
  Tack

 • Kommentera