Hur skiljer sig växtprotein från animaliskt protein?

2017-01-03 | Kostartiklar

5-healthy-plant-based-protein

Hur växtprotein skiljer sig från animaliskt protein

Växtbaserad mat har vuxit väldigt mycket och fort den senaste tiden och i samband med det har växtbaserat protein vunnit massor av popularitet. Mer aktiva människor väljer allt oftare växtbaserade dieter och belönas för deras avsiktliga skift i dieten. Växtprotein har börjat ta plats på hyllorna bland de andra proteinpulvren och mer är gissningsvis att vänta.

Men vad vet vi egentligen om växtprotein? Många fler börjar använda det och mer eller mindre överallt kan vi se eller höra att växtbaserad mat är den rätta vägen att gå. Syftet med denna artikel är att kolla lite på vad de stora skillnaderna mellan växtproteiner och animaliska proteiner egentligen är. Med en lista av fördelar är det en no-brainer att växter fungerar som en stor del till optimal hälsa, men naturligtvis har animaliskt protein mycket att erbjuda också.

Så låt oss kolla lite på hur de två påverkar din hälsa, välbefinnande och vad som är bäst för dina specifika behov.

Vad är växtprotein?  

10-powerful-sources-of-plant-based-protein

Det första vi behöver göra är att skaffa oss en förståelse för vad ett protein är innan vi kan definiera detaljerna i växtprotein. Proteiner är stora molekyler som består av långa kedjor av aminosyror. Bortsett från det klassiska att proteiner är byggstenar, är de också ansvariga för en rad andra funktioner, t.ex. replikerande DNA, förflytta molekyler, och katalysera metaboliska reaktioner. Det skiljer sig åt beroende på deras sekvens av aminosyror.  

Proteiner är livsnödvändiga i vår kost, och eftersom vi inte kan syntetisera alla aminosyror som är nödvändiga för överlevnad (22 stycken), är nio av dessa essentiella och det menas att kroppen inte kan producera dessa själva och därför måste vi få i oss dessa genom vår kost. Animaliskt protein såsom kött, fågel, fisk, mjölk, och ägg innehåller alla aminosyror som behövs och kallas kompletta proteiner. En ofullständig proteinkälla är en som inte innehåller de nio essentiella aminosyrorna. Till exempel, vissa viktiga växtproteiner är ofta låg i metionin, tryptofan, lysin, och isoleucin. Om några av dessa fattas så får vi helt enkelt kombinera olika proteinkällor där de ofullständiga proteinkällorna tillsammans ger tillräckliga och kompletta mängder av alla essentiella aminosyror. Till exempel, både ris och bönor är låga i specifika aminosyror, men när de kombineras anses de vara en komplett proteinkälla.

Växtproteiner är ofullständiga proteiner själva, men innan du bestämmer dig om typer att välja mellan, låt oss titta på växtprotein lite närmare. Mandel, ris, soja, ärter och andra vegetabiliska källor som innehåller alla kvalitativa aminosyror. Som nämnts tidigare, en del är saknar vissa aminosyror men när de kombineras med en mängd olika hälsosamma livsmedel, andra proteinkällor, kan de bli värdefulla tillägg till en kosthållning.

Vad är skillnaden?  

När majoriteten av befolkningen är animaliska proteinkällor och använder det som bas i varje måltid kan det är en övertyga allmänheten om att vegetabiliskt protein är en möjlig lösning för dagligt bruk. Den fråga som ställdes till vegetarianer är ofta ”Var får du ditt protein?” De som förespråkar animaliskt protein kommer ofta trycka på fördelarna med animaliska källor, framförallt de som vi pratade om här ovan, att animaliska proteinkällor är fullvärdiga jämfört med växtbaserade proteinkällor.

Men vad är de verkliga skillnaderna mellan dessa två källor?  

Animaliska proteiner innehåller en mer fullständig aminosyraprofil, men så kan även en balanserad strategi för växtbaserade protein. Genom att helt enkelt äta en mängd olika livsmedelskällor så som ris, bönor, grönsaker, quinoa med mera det finns en god chans att få tillräckligt med aminosyror från vegetabiliska källor.

Fördelarna med växtproteiner  

En kost rik på växtbaserade protein kommer också med många hälsofördelar enligt ny forskning. Dessa kan bestå av lägre kroppsvikt, lägre blodtryck och lägre kolesterolnivåer jämfört med de traditionella animaliskt protein och kolhydratrik kost. Växtprotein kan också minska risken för hjärtsjukdomar och kan stabilisera blodsockernivån.  

När det gäller lägre kroppsvikt, tenderar vegetabiliska proteiner att få dig att känna mättare under en längre period och kan bidra till att stabilisera energinivåer. Detta förhindrar hunger och därför så förlorar kan de bli lättare att minska kroppsfettet. Växtproteinkällor innehåller också många viktiga näringsämnen som antiinflammatoriska sammansättningar, viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.

Det är inte ett krav att du får alla essentiella aminosyror vid ett sammanträde. Genom att använda regeln om kostnadsfria proteiner, kan du dra nytta av att äta från en rad olika källor hela dagen och uppnå fullständiga aminosyraprofiler.

Vilket ska du välja?  

Om du har varit den traditionella animaliskt protein ätaren under större delen (som jag t.ex) av ditt liv kan jag förstå att det skulle vara lustigt att börja introducera växtbaserat protein i din kost. Med tanken är inte att du ska äta ris och bönor resten av livet eller bara morötter. Du kan helt enkelt ersätta en måltid eller två av animaliskt protein med en växtbaserad källa varje dag, eller om du känner för det, ta en hel dag eller två i varje vecka som är växtbaserat.

Det finns många alternativ att välja mellan, inklusive frön, nötter, linser, grönsaker, liksom quinoa, bönor och ärtor. Linser och andra baljväxter, till exempel, gör väl avrundad snacks som innehåller mycket protein, järn och fiber. Bönor och ärtor är både mångsidiga grönsaker som är fulla av protein, mineraler och vitaminer (som folat och zink som kan underlätta celltillväxt, särskilt efter hårda pass).

Full av fibrer och protein, är vegetabiliskt protein ett klokt val utan extra negativa hälsobagage lite kött kan ta tillsammans med den. Och det finns en sista sak att tänka på när du byter till mer växtkällor i din kost, du kan njuta av positiva förändringar i uppblåsthet, energi, sömn, och humör. Du kanske upptäcker att växtbaserade protein var svaret på flera av dina hälsofrågor och problem än du en gång trodde.

Avslutande tankar

Denna artikel styr väldigt mycket åt det växtbaserade hållet att äta. Anledningen till detta är att det har blivit mycket vanligare i dagens samhälle men samtidigt finns det väldigt liten kunskap eller oro att genom att äta en växtbaserad kost så får du inte i dig alla de näringsämnen kroppen behöver och då framförallt protein. Då en växtbaserad kosthållning kanske inte är optimal för personer som ska ställa sig på tävlingsscenen de närmsta veckorna så betyder inte det är det inte är ett bra sätt att äta.

Du kan utan större problem leva på en växtbaserad diet så länge du äter en varierad kost men jag tycker animaliskt protein är för gott så jag är inte beredd att helt utesluta det utan försöker variera mellan vegetabiliskt och animaliskt i mitt kost.

Jag har även bytt ut mitt vassleprotein och kör numera ett ärt & havreproteinpulverfrån Better You.

Tycker det smakar riktigt bra och ger mig större mättnadskänsla samt mindre gaser än mjölkbaserat protein.

 

axon_medium

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.