Hur mycket vatten bör du dricka varje dag?

2018-07-26 | Allmänt

 

 

Under värmeböljor som denna vi är mitt inne i nu är det inte helt otippat mycket viktigt att få i sig rikligt med vätska. Ifall man är relativt stillasittande och inte svettas finns det dock inget vidare syfte i att hälla i sig mer vatten än vanligt. Det handlar helt enkelt om aktivitetsnivå och detta blir extra tydligt hos barn vars vätskeintag kan behöva fördubblas ifall de är aktiva.

Men hur mycket vatten bör du dricka under mer normala omständigheter?

Att en sådan enkel fråga kan vara så svår att svara på. Studier har kommit fram med bra riktlinjer men det är inte alltid de är överens med varandra och det är i sig inte så lustigt då det är många faktorer som spelar in på hur mycket vatten du behöver dricka dagligen.

Vatten är livsviktigt för god hälsa men hur mycket vi behöver dricka varierar från individ till individ. Förhoppningsvis kan denna korta artikel ge dig en tydligare inblick på hur mycket just du behöver dricka varje dag.

Hälsoeffekterna av vatten

Vatten utgör cirka 60 procent av din kroppsvikt och är därmed en av kroppens viktigaste komponenter för en god hälsa. De system som finns i våra kroppar är beroende av vatten, då vatten bland annat reglerar vår kroppstemperatur, transporterar näringsämnen till våra celler och skapar en god miljö för öron-, näs- och halsvävnader, samt så hjälper vattnet till att rensa ur gifter som vi har i kroppen. Om vi lider av vätskebrist kan det leda till uttorkning och om du någon gång skulle hamna i ett sådant tillstånd så kommer du känna att din kropp kommer ha svårt att utföra fungera normalt. Även lätt uttorkning kan sänka dina energinivåer och göra dig trött.

Hur mycket vatten behöver du?  

För att kroppen ska kunna fungera korrekt är vår uppgift att fylla på med vatten genom maten vi äter men framförallt genom att dricka vatten. Hur mycket vi behöver är som väldigt varierande och beroende av olika faktorer som till exempel; vilket klimat vi befinner oss i, hur mycket vi svettas, träning och så vidare.

När vi blir törstiga vet vi att vi inte har druckit tillräckligt, sanningen är att när vi känner att vi är törstig så har vi uppnått ungefär 1-2% vätskebrist. För att sätta det i ett perspektiv som gör det tydligare så innebär 4% vätskebrist att vår muskelstyrka börjar att sjunka samt att vi kan känna av lättare krämpor men innan vi har nått dessa 4% har vår muskeluthållighet och aerobiska kapacitet minskat.

För att avvärja uttorkning och se till att din kropp har en bra vätskebalans så kan det vara en bra idé att ha med sig en vattenflaska när du jobbar plus att du dricker minst ett glas vatten till dina måltider. Se även till att dricka vatten före, under och efter träning.

Men det finns även andra källor till vatten. Vi behöver inte enbart förlita oss på vad vi dricker för att möta våra vätskebehov utan vad vi äter fyller också en betydande del av våra vätskebehov. I genomsnitt ger mat cirka 20 procent av det totala vattenintag vi behöver ha dagligen, självklart beror det på vad vi äter men om du mycket frukter och grönsaker som till exempel vattenmelon och spenat så innehåller de runt 90 procent eller mer i vattenvikt. Dock är vatten fortfarande ditt bästa alternativ eftersom det är kalorifritt, billigt och lättillgängliga. Om du dricker tillräckligt med vätska så att du sällan känner törstig och urinen är färglös eller ljusgul så ligger du på en bra nivå.

Tänk dock på att, även om det är ovanligt, så är det fortfarande möjligt att dricka för mycket vatten. När njurarna inte kan utsöndra överskottsvattnet som innehåller elektrolyter men andra ord mineraler så blir blodet utspätt, vilket resulterar i låga natriumnivåer, ett tillstånd som kallas hyponatremi. Uthållighetsidrottare, såsom maratonlöpare som dricker stora mängder vatten, löper högre risk för hyponatremi. Men generellt är det väldigt sällsynt att friska vuxna människor som äter och har en hälsosamlivsstil dricker för mycket vatten.

 

Vi lever bara en gång!

/Axon

Personlig tränare – Naprapat – Kostrådgivare