Best of ”Visste du att”

2013-09-14 | Allmänt
…att magmuskulaturen fungerar på precis samma sätt som kroppens övriga muskler och därmed behöver lika lång återhämtning mellan varje träningspass? Det är en vanlig missuppfattning att man kan träna magen varje dag. Vad denna teori kommer ifrån har jag ingen aning om men jag fakta kvarstår att magen precis som all annan muskulatur behöver cirka 48-96 timmar på sig att återhämta sig innan den är redo att belastas igen.
…att alkohol innehåller nästan lika mycket kcal per gram som fett? Fett är det näringsämne som ger mest kcal per gram (9) men inte långt därifrån kommer alkohol med hela 7 kcal per gram. Generellt kan man säga att ju högre alkoholhalt på drycken desto högre kcalinnehåll. Förutom att sabba proteinsyntesen och därmed försämra möjligheterna att bygga muskler så får den oss att må skit dagen efter.  Ytterligare en anledning att spola kröken och träna istället.
…att namnen biceps, triceps och quadriceps endast är egennamn som beskriver antalet muskelbukar en muskel har. Biceps = två stycken, triceps = tre stycken och quadriceps = fyra stycken muskelbukar. Biceps förknippar man ofta med överarmens böjarmuskel men även baksida lår heter biceps (dock femoris jämfört med armens biceps som heter biceps brachii) på latin och triceps är inte bara muskeln på överarmens baksida, det är även benämningen för hela vadmuskuturen – triceps surae.
…att ligament (ledband) primärt fungerar som förmedlare av signaler mellan storhjärnan och våra leder? När en led är påväg utanför sitt normala spelrum (stukning) sträcks ligamentet ut och en signal skickas in till storhjärnan om att musklerna bör aktiveras för att skydda leden från att gå sönder. Är foten påväg att stukas på utsidan kommer en signal gå från ligamenten på utsidan gå in till storhjärnan att musklerna på utsida underben ska spännas för att räta upp foten. Ingen ligament är så pass kraftigt att de i sig kan skydda en led mot stukningar men med hjälp av att de kan skicka in signaler och få hjälp av musklerna på respektive sida om en led blir skyddet väldigt bra. Det är detta neuromuskulära samspel mellan muskler och nerver som är så viktigt att öva upp så att man undviker skador och det är även detta som har högsta prioritet under rehaben av en stukning/skada av en led.
…att magmuskulaturen kan dra ihop sig från båda hållen? De flesta muskler har en utgångspunkt och en fästespunkt och när muskeln kontraheras så dras muskeln ihop. Till exempel biceps som urspringer från överarmen och axelledens ledpanna och fäster på underarmen. När denna muskel spänns så böjs armen men man kan inte välja att axeln/överarmen ska röra sig mot underarmen som man kan med magen. Ligger man på rygg och gör en crunch så rör sig bröstbenet mot blygdbenet men man kan även föra blygdbenet mot bröstbenet om man gör om omvänd crunch där men tar hjälp av höften. Magen är den enda muskeln i kroppen som har denna dragspelsförmåga och det är något man kan utnyttja när man ska styrketräna den.
…att människor kan ha olika många ryggradskotor? Normalt har man 7st halskotor, 12st bröstryggskotor och 5st ländkotor men vissa människor har 6st ländryggskotor eller bara 10st bröstryggskotor. Detta förklaras nog mest över att vi alla är olika men ändå lika.
…att ägg har det högsta möjliga biologiska värdet bland våra livsmedel? Biologiskt värde anger hur mycket av proteinet i ett livsmedel som våra kroppar kan tillgodogöra sig. Desto högre biologiskt värde desto bättre och det är framförallt detta man kan jämföra olika proteinpulver med. Ett riktigt rent och bra vassleproteinpulver kan ha ett värde upp emot 150 medan ett lite sämre proteinpulver som inte renats tillräckligt kan ha ett biologiskt värde på endast 50. Det är skillnad på proteinpulver och proteinpulver.
…att laktosfrimjölk innehåller hälften så mycket kolhydrater som vanlig mjölk? Dessutom smakar den godare så de gånger jag dricker mjölk (vilket inte är så ofta förutom till proteinpannkakskvällarna) så blir det alltid laktosfri.
…att vanlig grönsallad (isberg, ruccola, babyspenat med mera) mer eller mindre kan anses vara nästa  kalorifritt? Det kostar alltid energi att bryta ned mat och med salladens enormt låga kaloriinnehåll är den nästintill kalorifritt. Perfekt för att öka måltidernas storlek utan att få i sig för mycket kalorier.
…att potatisens glykemiska index (GI) minskar när man äter den kall? Kokt potatis är en relativt snabb kolhydrat med högt GI men kyler man ned den kokta potatisen och sedan äter den när den är kall så har den förvandlats till en långsam kolhydrat med lågt GI.
…att aktiveringen av triceps brachii är likadan oavsett handposition? Triceps brachii fäster på armbågsbenet (ulnae) och leden mellan just överarmsbenet (humerus) och armbågsbenet (ulnae) (art. humeroulnaris) är en ren gångjärnsled. I denna led kan det endast ske böjning (flexion) och sträckning (extension).  Med andra ord spelar det ingen som helst roll vilken position händerna/underarmen har för aktiveringen av triceps olika delar (jämför däremot med biceps som fäster på strålbenet (radius) och därmed påverkas av underarmens position).  Däremot kan det sägas att omvänd fattning är ofördelaktigt därför att greppstyrkan är mycket sämre i denna position. Som en parantes bör nämnas att det långa tricepshuvudet aktivt skyddar axelleden från att hoppa ur led (luxera).
…att det går åt lika mycket energi (kcal) för kroppen att gå 10km som att springa samma sträcka? Löpning har dock massa fördelar för kroppen som inte promenad har men å andra sidan så klarar inte alla människor av att springa.

Vi använder som exempelt löpning vs promenad. Under en promenad kommer cirka 70% av den energi som förbränns utgöras av fett. Under ett löppass kommer cirka (har generaliser jag lite) 20-30% av den energi som förbränns utgöras av fett.

Om vi säger att man promenerar 60 min vilket förbränner cirka 300 kcal kommer man alltså att förbränna 300 kcal varav cirka 210 kcal av dessa kommer utgöras av fett.

Springer man istället kommer man förbränna cirka 600 kcal (detta är lågt räknat) och trots att endast 30% av förbränningen utgörs av fett kommer ändå resultat vara ungefär detsamma. Dessutom kommer man ha förbränt hela 600 kcal istället för bara 300 kcal och även sett till att sitt hjärta, lungor med mera har fått den träning det behöver.

Är man ute efter ren och skär fettförbräninng så måste man hålla isär total kaloriförbrukning och vad som förbränner mest fett procentuellt sett vilket ni här ovan inte alltid ger en rättvis bild.

Nu ska man ju iofs inte döma ut promenader då jag själv rekommenderar dem till mer eller mindre alla mina klienter och själv använder mig utav dem. Det är verkligen ett enkelt, skönt och avkopplande sätt att få röra lite på sig och förbränna energi. Kombineras det med konditionsträning och styrketräning har man ett vinnande koncept.

…att 1dl olivolja innehåller hela 900 kcal? Ett mycket enkelt sätt för dem som har svårt att gå upp i vikt är att lägga till just några matskedar olivolja i kosten. Djurgården hockey la till exempel till 1dl olivolja i kosten på deras unga spelare som hade svårt att gå upp i vikt.

 

…att det inte bara är muskulaturen som kan bli övertränad utan även hjärnan? Många stirrar sig blinda på att varje enskild muskelgrupp ska ges 48-96 timmars vila innan den belastas igen men man glömmer lätt bort hjärnan och nervsystem som precis som muskulaturen behöver vila och återhämtning. De vanligaste symptomen på ett överbelastat nervsystem är att kroppen och musklerna känns tip topp men man får bara inte ut någon kraft på gymmet då man känner sig lite slö och ofokuserad. Detta med ett överbelatat nervsystem är väldigt intressant och något jag kommer komma tillbaka till. Jag försöker undvika att överbelasta mitt nervsystem genom att till exempel alltid ta vilodagar efter extremt tuffa pass och inte heller köra två stycken maxningspass efter varandra men även jag har märkt av symptom på att min hjärna inte fått vila tillräckligt. Man ska även komma ihåg att hjärnan även arbetar när man sitter vid dator och arbetar vilket gör det ännu svårare att analysera vad som utlöst överbelastningen – jobbet eller träningen.

 

 

…att främre delen av axelmuskeln bäst bör ses som och tränas som en del av bröstmuskeln? Den har i stort sett identiska funktioner med övre fibrerna utav stora bröstmuskeln och samverkar dessutom med övriga fibrer utav densamma under alla former av pressövningar. Jag brukar säga att främre delen är en förlängning av de övre fibrerna av bröstmuskeln och tittar neuroligiskt ser man även att den delar nervimpulser från just de övre fibrerna av bröstmuskeln.

 

 

…att en kopp kaffe har samma höga mängd koffein som en burk Red Bull eller 2st burkar Coca cola? Många underskattar nog hur pass koffeinrikt kaffe faktiskt är. På energidrycker måste de stå att de innehåller en mycket hög koffeinhalt men det behöver inte kaffe och till kaffeautomaten går folk dagligen och häver i sig flera koppar kaffe.

 

 

…det går precis lika bra att “fylla på” med kolhydrater i form av godis som det är med diverse sportdrycker, bars, gainers med mera? Jag själv föredrar alla dagar i veckan några sura nappar framför någon kolhydratsdryck inför träningspassen. Skulle jag någon gång cykla vätternrundan, springa stockholm maraton eller åka vasaloppet kommer jag garanterat ha en magväska med godis i. Dessutom finns det inget som ger så bra tryck på gymmet inför tävling som lite lösgodis. Snabb kolhydrat som snabb kolhydrat.

 

 

…att hela armen och skulderbladet hänger helt fritt och endast “sitter fast” mot kroppens skelett genom en liten liten led som kallas articulatio sternoclavicularis (SC-leden)? Denna led är precis som den andra nyckelbensleden (AC-leden) extremt lätt att skada vid fall på rak arm eller från tacklingar i hockey men jag skulle ändå vilja påstå att det är en väldigt tuff liten jävel som kan ansvara för skulderbladet och armens funktion mot kroppens skelett.

 

 

…att triceps utgör över 66% av överarmens muskulatur? Biceps som många lägger fokus på för att öka sin armvolym är helt klart i minoritet om man jämför mot triceps. Namnen kommer från hur många muskelbukar som utgör muskeln. Tri = tre och bi = bi + ceps.

 

 

…att kroppen tar upp allt protein du matar den med? Tidigare (tyvärr även fortfarande hos vissa) trodde många att kroppen bara kunde ta upp cirka 30 gram åt gången varvid man såg till att käka/dricka protein ungefär var tredje timma för att hela tiden vara anabol och ha protein i blodet. Faktum är att kroppen tar upp precis ALLT protein du ger den. Dock kan det ta lite tid att smälta och ta upp proteinet från en 500grams biff men ALLT tas upp. Vad sedan kroppen gör med det upptagna proteinet är en annan femma men jag kan säga så mycket som att långt ifrån allt blir till muskelprotein.

 

…att de primära musklerna som arbetar i övningen utfall är baksida lår och rumpa? Många har med utfall i sina scheman är att stärka framsida lår men det är framförallt en övning för baksida lår och rumpa. Självklart aktiveras framsida lår i utfall men inte alls lika mycket som i knäböj, benspark eller benpress.

 

…att EZ-stången inte har några fördelar alls gemtemot en vanlig klassisk skivstång och dessutom kan ge diverse underarmsproblem? Mitt tips är att undvika EZ-stången i alla största möjliga mån.

 

 

…att biceps är kroppens starkaste supinator (vrida handleden ut från kroppen) som när du ska öppna ett handtag till exempel? Detta är en av anledningar till att man ofta lägger in en supinationsrörelse i alla bicepsövningar så att man får med alla biceps funktioner. Det är även förklaringen till att ju mer pronation (motsatt rörelse) som finns med i en bicepsövning ju mindre kommer biceps aktiveras och andra muskler arbeta mer.

 

 

 

…att den nya isländska produkten “Skyr” som marknadsförs som en kesella/keso dödare innehåller hela 14gram socker per portion? De som äger produkter trycker som bara den på att den är så extremt proteinrik med hela 16gram protein per portion och hela hemsidan är uppbyggd kring dess höga proteininnehåll, men de glömmer att säga att den innehåller nästan precis lika många gram socker (undra varför de “glömmer” nämna de…). Nej tacka vet jag vår svenska kesella/keso som både är proteinrikare och sockerfattigare.

 

…att triceps utgör över 60% av överarmens muskelmassa? Ändå är det oftast biceps man ser folk lägga fokus på när de vill få större armar. Värt att tänka på nästa gång du konstruerar ditt träningsschema.

 

…att griskött alltid är magrare än nötkött? Dette beror på att grisen samlar fettet under huden medan nötkreaturer marmorerar/spränger in fettet i musklerna (jämför utseendet på en entrecote och en fläskfile så förstår ni). Det är nog mer vi människor som anser nötkött vara finare och därmed även vara magrare men så icke fallet. Nu är iofs fett från nötkött eller fläskkött något vi människor mår dåligt av att äta, absolut inte men jag ville bara klargöra att griskött faktiskt är riktigt bra och dessutom ofta mycket billigare. Värt att tänka på nästa gång du ska handla hem kött.

 

 

…att kroppen tar upp ALLT protein (och även andra näringsämnen) som du förser den med. Många tror att kroppen bara kan ta upp 30gram per måltid eller liknande men varifrån detta felaktiga och anmärkningsvärde påstående kommer ifrån har jag ingen aning om. Kroppens mag-tarmkanal jobbar efter “allt-tas-upp-principen” men vad exakt den gör av med allt intaget protein är svårare att säga då protein har så ofantligt många andra funktioner än att nybilda muskulatur. Det finns ingen med andra ord ingen mening med att överäta protein (över 4gram protein per kilo kroppsvikt) i tron att det automatiskt ska ge mer muskler. Värt att tänka på för alla som är noga med att äta 20-30gram protein var tredje timme men som lika gärna skulle kunna dra i sig 150gram till lunch istället.

 

…att varje kilo lagrat kroppsfett innehåller 7000 kcal (varje gram fett ger 9 kcal men när de lagras in går lite av energin åt varav det blir 7 kcal kvar)? Har du 10kg fett lagrat i din kropp har du med andra ord 70.000 kcal lagrat. Detta energilager är kroppens överlevnadsförråd som gör att vi kan leva väldigt länge utan att äta någon mat. Om vi hittar på att det “kostar” 2500 kcal för oss att överleva varje dag på en öde ö vilket är rätt mycket men vi säger de, ja då kommer en person med 10kg kroppsfett leva cirka 28 dagar utan föda medan en biggest looser deltagare med 100kg kroppsfett (700.000 kcal) överleva på samma ö i nästan ett helt år (280 dagar). Själv skulle man väl dö efter cirka 5-10 dagar =)

…att du behöver promenera cirka 2 timmar för att förbränna samma mängd energi som går åt att springa intensiva backintervaller under 30min? Värt att tänka på för alla som säger sig inte ha tid med träning men som gärna är ute och promenerar för att hålla sig i form.

 

…att alla alkoholdrycker är enormt kalorika? Många tänker mest på vad alkoholen i sig gör med kropp, muskler och lever men färre tänker på vilka enorma kalorimängder en fylla ger. Nedan har jag angett lite referensvärden så det är bara för er att räkna ut vart ni brukar hamna när ni är ute och slirar (glöm inte heller att plussa på allt dåligt käk man sätter i sig innan, under och efter)

En starköl, 40 cl: 190 kcal
Ett glas rött vin, 15 cl: 110 kcal
Ett glas vitt vin, 15 cl: 100 kcal
Ett glas gin & tonic, 4 cl: 150 kcal
Ett glas whisky, 4 cl: 90 kcal

 …att ledbanden på fotens utsida (eller i alla leder för den delen) primärt skickar in signaler om fotens position till storhjärnan så att den i sin tur skickar tilllbaka signaler till foten/underbenets muskulatur att spänna sig i ett försök att undvika stukning? Ledband i sig är alldeles för svaga för att kunna motverka en vrickning men deras förmåga att tala om för storhjärna så att denna kan bestämma vilka muskler som ska skydda området när en stukning är påväg är guld värd. Det är denna förmåga som blir försämrad om ett ledband går sönder och gör att man stukar om foten om och om igen då storhjärnan inte längre får några signaler från ledbandet. Proprioception kallad det med ett finare ord.

 

 

…att män och kvinnor har lika många muskler (drygt 600st)? Det som gör att vi män generellt är starkare och att våra muskler är större styrs av våra hormonnivåer. Om en kvinna dopar sig med bland annat manligt könshormon är skillnaden hårfin i såväl utseende som styrka och muskelvolym men även i ansikte, kroppsbehåring och röst mot en mans.

…att majoriteten av våra vanligaste ostar (hushåll, greve, präst) har ett i stort sett obefintligt sockerinnehåller men skyhögt proteininnehåll? Ost är ett perfekt mellanmål tillsammans med lite nötter och en proteinshake. Det är även rikt på bland annat kalcium.

 

Den absoluta vanligaste orsaken till smärta i axeln beror på instabilitet och muskulär obalans?

Axelleden är en utav kroppens rörligaste leder men också den absolut mest skadebenägna. Detta beror till stor del av brist på stabilitet och dålig funktion i rotatorcuffen.Jämför man axelleden (art. humeri) med höftleden (art. coxae) så ser man några stora skillnader. Höftleden är kroppens största, stabilaste och mest slitstarka led och ska orka bära upp hela överkroppens tyngd samtidigt som den ska medge rörelse. Musklerna här är därför stora, stabila och stryktåliga. Ledbandsapparaten är enormt slitstark och risken att leden hoppar ur led (luxerar) är i stort sett obefintlig.

Axelleden (art. humeri) däremot med den lilla, platta ledpannan i kombination med en slapp ledkapsel och alldeles för få ledband (ligament) medger stor rörlighet, men tyvärr uttalade problem med stabiliteten. För att kompensera bristen på ledband (ligament) i axelleden (art. humeri) har kroppen löst detta på ett mycket finurligt sätt och det hela stavas rotatorcuffen.

Rotatorcuffen är ett muskelarrangemang bestående av fyra muskler som alla fungerar som axelledens (art. humeri) egna aktiva ledband (ligament). Deras huvuduppgifter är utåtrotation (lateral) och inåtrotation (medial) i axelleden (art. humeri) samt att hålla ledhuvudet (caput humeri) mot axelledens ledpanna (cavitas glenoidalis). Beroende på var musklerna sitter kan dom förhindra olika rörelser av ledhuvudet (caput humeri) och på så sätt ytterligare minska risken för friktion samt att leden hoppar ur led (luxerar).

Fungerar rotatorcuffen som den ska (alltså ingen muskulär obalans) minskar chansen för axelproblematik (på grund av instabilitet) men den blir aldrig lika liten som i höftleden då det är enormt svårt för kroppen att kombinera stor rörlighet med stabilitet då de tar ut varandra.

Nu vet ni iallafall varför axelleden drabbas av problem och förhoppningsvis även vad ni ska göra om ni får ont – stabilitetsträna rotatorcuffen.

Jag har aldrig och kommer aldrig ge ut stabiliseringsövningar över internet och det beror på att gör man fel på övningarna (vilket 99% gör om de bara får en muntlig/bild instruktion över internet) så kommer de göra mer skada än nytta och vem får skiten då…?

Jag har helt enkelt inte lust att bidra till ett förlängt sjukdomsförlopp.

Förutom detta finns det inga “standardövningar” när det kommer till axelrehab utan jag skräddarsyr alltid en rehab efter en persons skada, anatomiska förutsättningar och erfarenhet av fria vikter. Att bara skriva ut 10st “rehabövningar” är inte bara oseriöst, det är även helt felaktigt och kommer leda till uteblivna resultat och är det något jag är allergisk mot så är det uteblivna resultat.

En person ska alltid bli bättre från en skada genom sin rehab, inte sämre!
…att allt som du äter (protein, kolhydrat och fett) kommer tas upp av kroppen?

 

Många lever i tron att kroppens mag tarmkanal bara kan ta upp si och så mycket föda men detta är felaktigt. Hela grundpricipen för mag tarmkanalen är att precis allt tas upp.

Hur lång tid det tar att bryta ned, vad kroppen gör med de nedbrutna näringsämnena och vad slutprodukten blir är dock en lite mer komplex fråga som påverkas av flera faktorer.

Allt protein man intar slutar t.ex inte automatiskt som nytt muskelprotein (lååångt ifrån) och allt fett slutar inte som fettvävnad på magen men som sagt det är en lite komplexare som jag får återkomma till om intresse från er läsare finnas.

Allt du stoppar i dig och som kan tas upp av kroppen (undantaget vissa kostfibrer och sockeralkoholer) kommer att tas upp.

9 thoughts on “Best of ”Visste du att”

 1. Alexander skriver:

  Grymt inlägg!!!

 2. Tränar skriver:

  Tar upp ALLT protein? Du menar tar upp allt protein som är möjligt att ta upp? Biologiskt värde innebär ju exempelvis att allt protein inte tas upp?

 3. Tränar skriver:

  Vore förresten kul att se olika bilder på dig vid olika stadier i ditt liv. Som otränad, bulkad, halvtränad, i bästa form etc. Finns lite på nätet, men…

  Hm, verkar vara betydligt tuffare att skaffa muskler utan roids och längre tid tar det också. Bara ett faktum.

 4. Thomas skriver:

  Riktigt bra inlægg, dock finns faktiskt skyr i ett sockerfritt alternativ 🙂 Har dock bara sett de i norge æn så længe :S

 5. Proson skriver:

  Hur ska du ha det, Triceps 60 eller 66% av armens muskelmassa?

 6. Tom skriver:

  Awesome som vanligt! 🙂

 7. […] att läsa Axons blogg ibland, och speciellt små kul tycker jag det är när han gör sina ”Visste du att”. Jag tror det finns väldigt många som skulle behöva läsa ett par av dessa faktiskt för […]

 8. Olivia skriver:

  Se över det du skriver om att gå och springa en sträcka på 10 km förbränner samma mängd energi. När du beskriver detta sedan så jämför du istället att gå i 60 minuter eller springa 60 minuter.

  Längre ner i inlägget påstås sedan att du förbränner lika mycket av 30 minuters back intervaller som att gå 2 h. Behövs nog utvecklas och kanske förklaras utifrån tempo m.m. Antar att man måste hålla ett sjukt tempo (och typ utan vila) på de där backintervallerna om den här tesen ska stämma.

  Det här känns väl som lite för dåligt beskrivet&förklarat för att höra hemma på din blogg?

  I övrigt intressant läsning, som alltid.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.